PROBLEMEN


Toen ik onlangs van Nederland naar Frankrijk reed, luisterde ik in de auto naar het programma ‘Vroege Vogels’. Daarin werd melding gemaakt van een onderzoek waaruit bleek, dat bij mensen, die een paar dagen in een mooie natuurlijke omgeving hadden doorgebracht, zonder telefoon en computer, de creativiteit en het probleemoplossend vermogen met maar liefst 40% zou zijn toegenomen.
Het zou zelfs zo zijn, dat je met het kijken naar een mooie foto van de natuur al een paar procent kunt winnen.
Kijk, daar kan ik nou wat mee. Dat geeft mijn verblijf in Frankrijk toch een extra dimensie. Niet zo zeer omdat ik bij mezelf nou zo’n een groot probleemoplossend vermogen waarneem, maar als je er vanuit gaat, dat het oplossen van een probleem begint met het erkennen van het probleem, dan ben ik toch al een heel eind op de goede weg.
Problemen zijn er genoeg, dus er is altijd wel iets om over na te denken. Vorig jaar kon ik me nog erg druk maken over het feit dat de wereld zou vergaan. Gelukkig ging dat niet door. Er is wel weer een nieuwe datum gepland, maar dat schijnt nog even te duren. Maar ja, als het ene probleem opgelost is, komt het volgende al weer om de hoek kijken.
Zo stond ik vanmorgen onder de douche en kon ik met geen mogelijkheid ontdekken hoe ik het dopje van de shampoo los moest krijgen. Toen ik dacht dat het eindelijk gelukt was, bleek dat ik het stuk getrokken had. Het grootste gedeelte van de shampoo verdween in de douchebak, en het restant was niet uit het flesje te krijgen, omdat het van te hard materiaal was gemaakt. Nu we het toch over douchen hebben. Op de radio hoorde ik, dat een wethouder ‘Ergens in Drenthe’ de inwoners van zijn gemeente heeft opgeroepen om voortaan onder de douche te plassen. Dat zou water besparen. Nou heb ik grote bewondering voor mensen die proberen een probleem op te lossen, maar dit is natuurlijk de grootst mogelijke onzin.
Sommige mensen moeten vaak plassen. Stel je toch eens voor, dat je dan elke keer onder de douche moet gaan staan. Dat kost toch alleen maar meer water.
Om mezelf te realiseren, hoe fijn ik het in Frankrijk heb, en ook wel een beetje uit leedvermaak, luister ik af en toe naar de Nederlandse verkeersinformatie. Altijd weer een groot probleem. Nederland is soms één grote file. Iedereen lijkt wel onderweg te zijn. Allemaal druk, druk, druk.
De laatste keer dat ik in Nederland was, kwam ik ook in zo’n file terecht. Naast me stond een man in driedelig grijs. Hij had een mobiel aan zijn oor en met zijn andere hand rommelde hij tussen de papieren in zijn diplomatenkoffertje. Bij gebrek aan avontuur in zijn leven had hij zich een 4 wheel-drive aangeschaft, compleet met schijnwerpers, mistlampen en een buffelvanger.
Ik vind dat zo primitief allemaal. In zo’n geval kan ik niet anders doen, dan de vergelijking te maken met een inboorling met een enorme peniskoker. In beide gevallen willen ze de indruk wekken meer in huis te hebben dan in werkelijkheid het geval is.
Wie of wat heeft mensen er toch toe gebracht om te geloven, dat je gelukkiger wordt van veel bezit en hard werken.
Zou dat verhaal van Adam en Eva dan toch waar zijn, dat God ze uit het paradijs gejaagd heeft met de opdracht: “In het zweet uws aanschijns zult gij uw brood eten”.
Ik kan me haast niet voorstellen, dat het op die manier gegaan is. Ik denk eerder, dat het bedoeld is om ons een en ander een beetje duidelijk te maken. God is natuurlijk ook niet gek. Die heeft ons zelf gemaakt, dus die weet heus wel welk draadje hij in onze hersens door moet knippen om ons te laten denken dat je van hard werken gelukkig wordt.
Waarschijnlijk zijn we nog steeds in het paradijs, maar is ons vermogen om dat te zien ontnomen.
Nou Eva, je wordt in ieder geval nog hartelijk bedankt hoor, en dat allemaal voor een appel.

Ik zie dat het al weer half een is. Tijd om te eten. Door al dat denken is de tijd omgevlogen. Aan oplossing van de problemen ben ik nog niet toe gekomen. Vanmiddag moet ik dit allemaal eerst maar eens opschrijven. Dan begin ik morgen aan al die klussen, die hier nog in en rondom het huis moeten gebeuren. Het schijnt, dat je van hard werken minder gaat denken………….

 

Geen opmerkingen: